1. Wat is www.datluchtop.be? 

De website www.datluchtop.be maakt deel uit van de campagne ‘Dat lucht op’ van Te Gek!? in samenwerking met Kind & Gezin en Perinet. Met deze campagne willen we ervoor zorgen dat prille ouders open kunnen praten over de psychische uitdagingen van het ouderschap en hen zo meer ademruimte geven. Met deze gratis alternatieve geboortelijsten geven we prille ouders een hulpmiddel op een eenvoudige manier hulp te vragen aan hun familie, vrienden, buren of collega’s. Tegelijk stimuleren we ook andere mensen om spontaan hulp te bieden aan prille ouders in hun omgeving. 

 

2. Waarom zou ik deze geboortelijst gebruiken? 

De geboortelijst is een handige manier om aan je omgeving duidelijk te maken welke praktische of emotionele steun jij nodig hebt. Het zorgt ervoor dat je, naast de vele babyspullen op een traditionele geboortelijst, ook hulp krijgt die jou mentaal oplucht. Deze geboortelijst kan je gebruiken naast een traditionele geboortelijst met babyspullen. 

 

3. Hoe maak ik een geboortelijst aan? 

Het is heel eenvoudig om een geboortelijst aan te maken. Gebruik het stappenplan op de pagina ‘Hoe werkt datluchtop.be?’ om alles vlot te laten verlopen. 

 

4. Kan ik meer dan één geboortelijsten aanmaken? 

Jazeker, dat kan. Bij het opslaan van je geboortelijst laat je een e-mailadres achter. Je kan hetzelfde e-mailadres bij meerdere geboortelijsten invullen. Als je vervolgens inlogt in de website met dat e-mailadres, krijg je alle geboortelijsten die je maakte te zien. 

 

5. Kan ik ook hulp vragen of bieden zonder een geboortelijst te maken? 

Ben je prille ouder? Dan raden we je aan om een geboortelijst te maken. Als je later nog extra hulp wil vragen, kan je die heel gemakkelijk toevoegen aan diezelfde lijst. 

Ben je familie, vriend(in), buur of collega van een prille ouder? Dan kan je heel gemakkelijk zelf een ballonnetje aanmaken en versturen, zonder dat de prille ouder eerst hulp gevraagd heeft via een geboortelijst. Dat kan via de groene knop ‘Laat een ballonnetje op bij prille ouders’. 

 

6. Welke gegevens moet ik achterlaten? 

Bij het aanmaken van een geboortelijst of het versturen van een ballonnetje vragen we enkel om je naam en een e-mailadres in te vullen. Zo weet de ontvanger meteen van wie de boodschap komt, en krijg je een bevestiging in je mailbox. 

 

7. Kan ik mijn geboortelijst terug verwijderen? 

Dat kan. Als een geboortelijst volledig is afgewerkt, kan je deze verwijderen door in te loggen en vervolgens de lijst te verwijderen. Wanneer je nadien nog met hetzelfde e-mailadres inlogt, zal je de geboortelijst niet meer zien. 

 

8. Moet ik betalen om de geboortelijst te gebruiken? 

Nee, de geboortelijsten van Dat lucht op zijn helemaal gratis. Te Gek!? en haar partners stellen ze gratis ter beschikking zodat zoveel mogelijk mensen de praktische of emotionele hulp kunnen krijgen die ze echt nodig hebben. 

 

9. Hoe kan ik als prille ouder meer ademruimte krijgen? 

Op www.tegek.be/datluchtop vind je info en tips over hoe je kan omgaan met de emotionele uitdagingen van het ouderschap. Herken jezelf in de verhalen van andere prille ouders. Lees hoe jouw omgeving je kan helpen en waar je (professionele) hulp kan zoeken indien nodig. Want als jij je goed voelt, dan heeft jouw hele gezin zuurstof om te groeien.